Welkom in de wereld van Cybersecurity

Ruim 5 maanden geleden ben ik bij SecureMe2 gestart om mij bezig te houden met Business Development. Na 12 jaar inkoper te zijn geweest bij verschillende multinationals op tactisch en strategisch niveau een nieuwe uitdaging aangaan in een wereld waar hacking, virussen, malware, ddos aanvallen, botnets, ransomware en cryptojacking aan de orde van de dag is. Van alles wel een keer gehoord maar nog nooit zelf bewust bij stilgestaan. Natuurlijk, ik wist dat je niet zomaar een executable (.exe) moet openen van louche websites en dat je extra scherp moet zijn als je emails toegestuurd krijgt van bedrijven of personen als je daar niet om hebt gevraagd, maar verder was ik een onbekende in de wereld van cybersecurity.

Vanuit mijn recente verleden helpt het mij enorm dat ik affiniteit heb met IT. Ik leer deze digitale wereld in versneld tempo eigen te maken en opvallend genoeg geeft dat ergens een onbehagelijk gevoel. Anno 2019 kan vrijwel geen bedrijf meer zonder IT. Elk bedrijf heeft wel een netwerk waar verschillende apparaten op zijn aangesloten (IoT) en staat in verbinding met het grote wereldwijde web. Iedereen is een potentieel target van cybercriminelen en je hebt als persoon, en zeker als bedrijf, een hoop te verliezen. De resultaten van onze scans liegen niet. Onze scans zijn geen mening, maar een meting! Een resultaat van een continue meting waarbij alle verdachte activiteiten in kaart zijn en worden gebracht. En als je ziet hoeveel aanvallen per dag, per minuut en zelfs per seconde worden uitgevoerd, maakt dat ik op mijn hoede ben als ik gebruik maak van internet. Het geeft een gevoel van onbehagen wetende dat jouw gegevens geld waard zijn. Daar wil je toch voorzichtig mee om gaan zou je zeggen?

Als ik al zie wat deze kennis met mijn gedrag doet dan zou je mogen verwachten dat met name de IT’ers, verantwoordelijk voor het up-and-running houden van onze bedrijfsnetwerken, weten wat ze doen en welke gevaren er vanuit het internet op de loer liggen. Helaas is in veel gevallen het tegendeel waar. Het gevaar wordt onderschat. Preventieve en defensieve maatregelen als firewalls en anti-virus zijn niet meer afdoende om het netwerk veilig te houden. Dat cybercrime wordt onderschat is niet alleen iets wat bij het MKB plaatsvindt. Met de komst van onze Enterprise oplossingen als de SAM Pro-10, 100, 1000 en de vSAM (Virtuele SAM) – hierdoor zitten we ook aan tafel bij de grote (internationale) bedrijven – merk ik dat ook Enterprise companies moeite hebben te accepteren dat de meer traditionele maatregelen niet meer afdoende zijn. Je wilt toch weten wat er speelt in je netwerk en kunnen handelen als er gevaar dreigt? Onze oplossing helpt je hierbij en slaat alarm als de reeds eerder genomen maatregelen hebben gefaald.

SAM is ontwikkeld om netwerken van bedrijven zo veilig mogelijk te maken. We geven direct inzicht en bewaken 24/7. Wij hebben onze oplossing niet bedacht om de IT’er of, in sommige gevallen, directeur-eigenaar te wijzen op zijn tekortkomingen of gebrek aan (up-to-date) kennis. Soms lijkt het alsof het wel zo wordt geïnterpreteerd. Dit lees je natuurlijk tussen de regels door en zal niet direct worden aangegeven maar het gemak waarmee sommige meldingen worden afgedaan geven je wel dat gevoel. Cybercrime blijft een ongrijpbaar iets. Iedereen weet er wel iets van, maar het besef dat het dreigender is dan ooit is er niet. 5 maanden geleden dacht ik er misschien ook zo over. Nu weet ik wel beter.

Nick de Zwart – Account Director

Nationaal Cybersecuritybeeld 2020:

"Snelle detectie kan gevolgen beperken, maar over het algemeen duurt het lang. Het vroegtijdig detecteren van aanvallen is een basismaatregel. Des te eerder, des te beter. Dat blijft echter voor veel organisaties een complexe opgave."

"Volgens een onderzoek was in 2019 de gemiddelde detectietijd van een aanval 56 dagen. Deze gemiddelde detectietijd is niet in verhouding met de snelheid waarmee een aanvaller zijn doel kan bereiken. Die heeft slechts enkele uren nodig. In het jaarbeeld staat dat actoren snel misbruik maken van gepubliceerde kwetsbaarheden. Ook wanneer de aanvaller op minder snel succes uit is, bijvoorbeeld voor spionage, kan snelle detectie de schade beperken."

Verhoog uw weerbaarheid direct! 

SAM Cyber Alarm

Deze website maakt gebruik van twee type cookies: voor de juiste vormgeving en het gebruik van geanonimiseerde bezoekstatistieken via Google Analytics. Meer informatie kunt u vinden in ons Privacy Beleid.