Browser extensies een groot gevaar

Het is bar en boos met de gemiddelde discipline van computer gebruikers. En dat is weer aangetoond met een onderzoek naar het gebruik van browser-extensies. U weet wel, van die handige kleine uitbreidingen op je internet-browser die nieuwe mogelijkheden beschikbaar stellen. Gemiddeld hebben gebruikers 14 – 15 extensies geïnstalleerd. Maar er zijn uitschieters naar 69!

Waarom is dan de vraag… wat doe je met al die extensies ? Een aantal zijn te verklaren en bijna standaard. Zo installeert Google Chrome de extensies om offline bestanden te kunnen bewerken en hebben veel mensen een password-manager geïnstalleerd.

Extensies zijn niet zonder gevaren. Bij de installatie wordt (te) vaak gevraagd of de extensie rechten mag hebben om zich voor te doen als de gebruiker. En dat is natuurlijk wachten op ellende. Met name doordat in de ‘winkel’ van de browser-fabrikant door iedere kwaadwillende een extensie is te plaatsen. En Google houdt niet erg goed in de gaten of de extensie slechte gevolgen heeft voor de gebruiker.

De moraal van het verhaal… installeer alleen extensies als je de functionaliteit echt nodig hebt en controleer of de extensie van een valide ontwikkelaar komt. Beter even wat tijd besteden aan onderzoek dan een datalek via de browser.

Nationaal Cybersecuritybeeld 2020:

"Snelle detectie kan gevolgen beperken, maar over het algemeen duurt het lang. Het vroegtijdig detecteren van aanvallen is een basismaatregel. Des te eerder, des te beter. Dat blijft echter voor veel organisaties een complexe opgave."

"Volgens een onderzoek was in 2019 de gemiddelde detectietijd van een aanval 56 dagen. Deze gemiddelde detectietijd is niet in verhouding met de snelheid waarmee een aanvaller zijn doel kan bereiken. Die heeft slechts enkele uren nodig. In het jaarbeeld staat dat actoren snel misbruik maken van gepubliceerde kwetsbaarheden. Ook wanneer de aanvaller op minder snel succes uit is, bijvoorbeeld voor spionage, kan snelle detectie de schade beperken."

Verhoog uw weerbaarheid direct! 

SAM Cyber Alarm

Deze website maakt gebruik van twee type cookies: voor de juiste vormgeving en het gebruik van geanonimiseerde bezoekstatistieken via Google Analytics. Meer informatie kunt u vinden in ons Privacy Beleid.